torstai 1. marraskuuta 2012

Viljaton pizzapohja


Löysin taannoin erään viljattoman pizzapohjan reseptin, joka jäi joksikin aikaa mieleeni vainoamaan. Päätin eilen illalla toteuttaa löytämääni ohjetta myötäilevän version. Alkuperäisestä ohjeesta säästin omaan pizzapohjaani pääraaka-aineet: kukkakaalin, perunan ja kikhernejauhot. Intialaiset mausteet sopivat mahtavasti kukkakaalin kanssa, mutta halusin muokata pohjaa maultaan enemmän perinteiseen tyyliin sopivaksi. Valitsin siis pohjan mausteiksi basilikan ja oreganon.

Pohja ei sinänsä muistuta maultaan tai koostumukseltaan tavallista pizzapohjaa, mutta siinä on kyllä potentiaalia, jota aion hyödyntää jatkossakin. Voin vannoa, että tästä pizzasta ei jää ähkyä vaan pikemminkin kevyt olo, joka on yleensä harvinaista kokonaisen pizzan ahmimisen jälkeen. 



Tällä kertaa uskaltauduin paistamaan pizzan uunissa kaikkine täytteineen. Suosittelen kuitenkin koittamaan myös pelkän pohjan paistamista ensiksi 15 minuutin ajan ja sen jälkeen toiset 15 minuuttia täytteiden kera.

 Pizzapohja:

- 1 jauhoinen peruna

(- 1 parsakaalin jalka)

- 1 pieni kukkakaali tai 1/2 isosta

- 1 tl vuorisuolaa

- 1 tl basilikaa

- 2 tl oreganoa

- 2 rkl kikhernejauhoja

(- loraus kylmäpuristettua auringonkukansiemenöljyä)

Täytteet: 

- luomuketsuppia

- 1 pieni punasipuli tai 1/2 isosta

- kesäkurpitsaa ohueksi viipaloituna

- tuoretta luomurucolaa

Juustomainen kastike:

- 1 1/2 dl valkoista tölkkiparsaa paloiteltuna

- 3 rkl oluthiivahiutaleita

- 1 rkl kikhernejauhoja

Parsakaali ei ole pakollinen ainesosa; tämä on kuitenkin hyvä tapa hyödyntää jämäruokaa. Kypsennä peruna ja parsakaalin jalka pehmeiksi. Soseuta haarukalla hyvin.

Raasta kukkakaali karkeaksi raasteeksi. Lisää mausteet, soseutettu peruna ja parsakaali kukkakaaliraasteen sekaan. Sekoita ainekset hyvin sekaisin ja lisää kikhernejauhot. Pyörittele seoksesta käsin taikinapallo.

Nosta taikina leivinpaperilla peitetylle uuninpellille ja painele varoivaisesti pyöreäksi pizzapohjaksi. Pohja saa jäädä parin sentin paksuiseksi. Tasoita reunat. Levitä pohjan päälle pieni loraus oliiviöljyä.

Levitä ketsuppi pohjan päälle tai käytä tomaattikastiketta. Leikkaa sipuli ja kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja levitä pohjan päälle. Paista uunissa 175 asteessa n. 30 minuuttia.

Valmista sillä aikaa juustokastike. Sekoita valutetut parsan palat, oluthiivahiutaleet ja kikhernejauhot sekaisin sauvasekoittimella. Jatka tarvittaessa vedellä.

Levitä juustokastike valmiin pizzan päälle ja viimeistele luomurucolan lehdillä.


2 kommenttia:

  1. Onpas herkullinen pizza - tosi luovasti kehitetty pohja!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan ihastun ruokiin, joissa mikään ei ole sitä, miltä näyttää :-)

      Poista