keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Portobellot avokado-korianteritäytteellä



Varmaankin ainoat kasvikunnan tuotteet, joiden makuun en ole vielä (tähän mennessä) päässyt, ovat kypsentämättömät sienet. Tämä johtunee ällötyksestäni herkkusieniä kohtaan, joita en mielelläni syö edes kypsennettyinä. Olen vuosien mittaan kasvisruokavalioon siirryttyäni oppinut lopulta pitämään monesta kasvikunnan tuotteesta, josta en aiemmin ole välittänyt. Listaan kuuluvat mm. avokadot, punajuuret, vihreät salaatit, seesaminsiemenet, mustaherukka sekä moni muu. Muistan vielä miten ala-asteella itkua vääntäen yritin väkisin syödä kaalikääryleitä, joita opettaja pakotti jokaisen oppilaan edes maistamaan ennen kuin ruokasalista sai poistua. Nykyään odotan joka syksy, että pääsen valmistamaan kaalikääryleitä, vaikken ennen voinut sietää edes niiden hajua (nykyään tuoksua).

Eksyin ehkä hieman aiheesta, sillä nyt oli tarkoituksenani puhua sienistä. Havaitsin nimittäin juuri, että herkkusieni muuttuu paljon maukkaammaksi ja helmpommin nieltäväksi, kun sen annetaan rauhassa kasvaa jättikokoiseksi portobelloksi! Portobello on siis tosiaankin isoksi kasvanut herkkusieni. Portobellon maku on voimakkaampi kuin tavallisen herkkusienen ja mielestäni rakennekin jollain lailla miellyttävämpi. Useimmiten portobelloja näkyy kasvisruokaohjeissa käytettävän hampurilaisissa pihvin asemasta, jolloin ne esiintyvät yleensä kypsennetyssä muodossa. Halusin kuitenkin jotain uutta raakaruokarepertuaariini, joten jätinkin sienet tällä kertaa kypsentämättä ja loihdin niille kumppaniksi oikein vihreyttä pursuavan täytteen.
 
Viljellyt sienet kuuluvat oikeastaan kevätkauden sesonkikasvisten joukkioon. Olen siis hieman ajoissa tämän postaukseni kanssa, mutta minkäs sille mahtaa, kun päivät pitenevät ja aamuaurinko lämmittää jo ikkunan läpi :) Kevättä se meinaa!



Valmistin portobelloille ensin helpon marinadin ja annoin sienten marinoitua noin kolme tuntia. Jos ehdit marinoimaan sieniä pidempään, sen parempi. Hieman ennen tarjoilua valmistin täytteen, jolla viimeistelin marinoidut sienet. Sienet kannattaa tarjoilla rapealla salaattipedillä. Suosittelen erityisesti romaine-salaattia.

Täytetyt marinoidut portobellot:

- 1-2 portobellosientä per ruokailija

Sienten marinadi:

- 1 dl kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä

- 1/4 dl omenaviinietikkaa

- 1 valkosipulinkynsi

- 1 tl soijakastiketta

- rouhittua mustapippuria

(- 1/2 rkl papaijansiemeniä)

Valmistin marinadin hieman summamutikassa ja mittasin aineksetkin silmämääräisesti. Kannattaa siis viemaistaa lopputulosta ja lisätä siihen tarvittaessa puuttuvia makuja. Marinadi valmistui nopeasti tehosekoittimella. Murskasin valkosipulinkynnen valmiiksi ja sen jälkeen lisäsin kaikki ainekset tehosekoittimen kannuun ja blendasin sileäksi. Sienestä katkaisin jalan pois ja levitin marinadin tasaisesti lakin sisäpinnalle.

Jos epäilet, että ruoansulatuselimistösi ei pärjää raaoille sienille, koita silloin lisätä papaijansiemeniä marinadin joukkoon tai pureskele niitä sellaisenaan aterian jälkeen. Papaijansiemenistä saat superboostauksen ruoansulatuksellesi. 

Täyte (4:lle sienelle):

- 3 pienehköä avokadoa

- reilu kourallinen tuoretta lehtikorianteria

- pieni pala punasipulia tai purjoa

- pieni pala tuoretta mietoa chiliä

- kourallinen herneenversoja
 
- 1/2 tl ruususuolaa

- reilusti vastarouhittua mustapippuria 

(- 1 valkosipulinkynsi) 

Kaavi avokadojen sisukset kapeaan ja korkeareunaiseen kulhoon. Hienonna joukkoon korianteri, punasipuli, chili, herneenversot ja halutessasi myös yksi valkosipulinkynsi. Marinadissa oleva valkosipuli tuo kylläkin makua sieniin, mutta lisää valkosipulia toki täytteeseenkin, jos olet sen ystävä. Jos taas et tule toimeen lehtikorianterin maun kanssa, voit vaihtaa sen tuoreeseen persiljaan. Herneenversot taas voit korvata sulaneilla pakasteherneillä. Lisää lopuksi mausteet ja soseuta kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella.

 
Täytä sienet ja tarjoile mahdollisimman pian.

Vinkki: Mikäli marinadia jää yli, voit käyttää sitä myös salaatinkastikkeena.

2 kommenttia: