sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kurpitsapiiras


 

En ole vieläkään saanut selville sitä virallista Halloweenin juhlistamisajankohtaa, joten leivoin varmuuden vuoksi viime perjantaina "jotain oranssia" kuten teemaan kuuluu. Joku viitseliäämpi olisi ehkä jaksanut vielä väsätä tälle piiraalle hämähäkinseittikoristuksen vaikkapa suklaakastikkeesta, mutta minulle pelkkä oranssisuus riitti vallan hyvin. Ja varmuuden vuoksi pitää ensi viikonloppunakin ilmeisesti leipoa jotain oranssia - onneksi on kerrankin hyvä tekosyy! 
 

Pohja:

- 2 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

- 1 1/2 dl ruisjauhoja

- 1 dl luomuperunajauhoja tai tapioca-tärkkelystä

- 1 tl ruususuolaa

- 1 tl leivinjauhetta

- ripaus ceylon-kanelia

- 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- n. 1 dl vettä

Täyte:

- 1 kg luomukurpitsaa

- 1/2 dl kauramaitoa

- 1 pkt pehmeää tofua

- 1- 2 dl intiaanisokeria (oman maun mukaan)

- ripaus ruususuolaa

- 1 1/2 tl ceylon-kanelia

- 1 tl neilikkaa

- 1 tl inkivääriä

- 1/4 tl muskottipähkinää

- 2 rkl luomuperunajauhoja tai tapioca-tärkkelystä

Pilko kurpitsa suuriksi lohkoiksi ja poista siemenrihmasto. Aseta kurpitsat uunin pellille ja paahda kypsiksi 200-asteisessa uunissa n. 25 minuutin ajan.* Irrota kurpitsalohkoista kuoret ja soseuta kurpitsa kauramaidon kera tasaiseksi. Lisää sekaan loput täytteen ainekset ja soseuta kaikki tasaiseksi soseeksi. Tarkista maku.

Valmista pohja sekoittamalla ensiksi kuivat ainekset keskenään. Nypi huoneenlämpöinen kookosöljy jauhoihin ja lisää viimeiseksi kylmää vettä sen verran, että taikinan koostumuksesta muodostuu kiinteä. Vuoraa taikinalla irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) pohjaa ja reunoja myöten. Lisää täyte ja kypsennä piirasta 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.

* Voit myös kuoria kurpitsan etukäteen, pilkkoa pieniksi paloiksi, keittää kypsäksi desissä vettä ja sen jälkeen soseuttaa kurpitsapalat vesineen päivineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti