tiistai 27. toukokuuta 2014

ALKUKESÄN FLATBREAD PARSALLA, VARHAISPERUNOILLA JA NOKKOSPESTOLLA


Flatbread on kesän pelastus. Flatbread on nimittäin pizza, jonka voi valmistaa grillissä! Trendikkäänä pidetty flatbread eli litteä leipä on todella ohutpohjainen pizza, jonka valmistus onnistuu niin grillissä kuin parillapannullakin. Itselläni suunnitelmat menivät sadepäivän vuoksi mönkään, mutta tulipa lituskaleipää testattua myös paistinpannulla ja uunissa. Tällä hetkellä olenkin sitä mieltä, että tämä grillipizza onkin parasta "tortillatyyliin" valurautapannulla kypsennettynä. Uunissa valmistamalla saat pohjasta extrarapean eikä oliiviöljyn määrässä kannata pihistellä.

Tämä kehittelemäni nokkospeston resepti on takuulla paras tähän mennessä. Valmistin nimittäin kyseistä herkkua jo kolmatta kertaa tänä keväänä. Muistatkin vain, että joka ikinen ohjeessa mainittu ainesosa on tuiki tarpeellinen. Nokkosen maku voi olla raakana jonkin verran karvas, joten muitakin makuja pitää olla sekä peittämässä nokkosen luontaista karvautta että korostamassa sen parhaita puolia. 
P.S. Peston voit valmistaa myös kuivatusta nokkosesta.

POHJA:

- 15 g tuorehiivaa

- 2 dl kädenlämpöistä vettä

- ripaus ruususuolaa

- 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä (luomu)

- n. 5 dl grahamjauhoja (luomu)

TÄYTTEET:

- kylmäpuristettua oliiviöljyä (luomu)

- 500 g  tuoretta tankoparsaa

- 500 g varhaisperunoita

- puolikas kesäkurpitsa

- mustapippuria

NOKKOSPESTO:

- pari kourallista nokkosen versoja tai lehtiä

- 3/4 dl auringonkukansiemeniä (pinjansiemenet ja cashewpähkinät sopivat myös)

- n. 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

- 5-7 aurinkokuivattua tomaattia

- 2 valkosipulinkynttä

- 2 rkl oluthiivahiutaleita

- mustapippuria

Valmista ensiksi pohja. Sulata hiiva veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan ja jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Pese perunat ja keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Katkaise parsoista puiset varrenpäät ja kuori tarvittaessa ohuelti. Keitä parsoja samassa kattilassa perunoiden kanssa noin viitisen minuuttia.

Valmista tässä välissä nokkospesto. Auringonkukansiemeniä olisi hyvä liottaa etukäteen runsaassa puhtaassa vedessä noin kahdeksan tuntia. Samoin jos käytä irtolaarista ostettuja aurinkokuivattuja tomaatteja, liota niitä pari tuntia pienessä määrässä vettä ennen käyttöä. Huuhdo nokkoset hyvin ennen käyttöä. Blendaa sitten kaikki ainekset keskenään tasaiseksi pestoksi. Lisää tarvittaessa öljyä tai vettä, jotta saat blenderin terän pyörimään.
Muodolla ei niin väliä, sisältö ratkaisee
Jaa valmis taikina kuuteen osaan. Kaulitse taikinapalat soikion muotoisiksi levyiksi. Kuumenna pannu tai grilli kuumaksi ja nosta taikina levy kypsymään muutamaksi minuutiksi. Käännä pohja ympäri ja lisää täytteet. Valuta pohjalle aluksi oliiviöljyä ja asettele sitten pohjalle valmiiksi pilkotut perunaviipaleet, parsat ja kesäkurpitsan palat. Nostele lopuksi pestoa leipien pääälle. Anna leipien kypsyä rauhassa vielä kymmenisen minuuttia, kunnes pohja on varmasti kypsää. Nosta leivät grillilltä ja mausta rouhitulla mustapippurilla ja esimerkiksi pyöreälehtisillä miedoilla voikukanlehdillä (tai villirucolalla).

Uunissa leivät kypsyvät 250 asteessa noin 15 minuutissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti