perjantai 17. kesäkuuta 2016

PARSAKAALIPIHVIT JA KIKHERNECOUSCOUS


Edelleen pilvet täyttävät taivaan, eikä kevyt ja vihreä kesäruoka riitä täyttämään ainakaan minun masuani. Onneksi vihreä kesäruoka voi olla myös täyttävää. Täyttävyyden takaavat etenkin proteiinipitoiset raaka-aineet. Näistä parsakaalipihveistä sekä couscousista löytyy molemmista kikherneitä, jotka takaavat annoksen täyttävyyden, vaikka salaattia lisäisikin lautasen puolilleen.

PARSAKAALIPIHVIT:

1 parsakaalin kukinto

2 porkkanaa

puolikas kesäkurpitsa

valkosipulinkynsi

1 dl kikhernejauhoja

ruususuolaa ja mustapippuria

yrttimausteita maun mukaan

1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

 1 - 1 1/2 dl vettä

 Silppua parsakaalin kukinto pieneksi muruksi. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa karkealla terällä ja murskaa valkosipulinkynsi. Yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita joukkoon kikhernejauhot. Lisää mausteet ja öljy ja sekoita seos tasaiseksi. Lisää vettä, kunnes ainekset alkavat yhdistyä toisiinsa taikinamaisesti.

Ota taikina ruokalusikalla annoksia ja levitä lusikallinen taikinaa uuninpellille pihviksi. Kypsennä pihvejä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes pihvit ovat muuttuneet kiinteiksi ja saaneet hieman väriä pintaan.
 

KIKHERNECOUSCOUS:

3 dl esikypsytettyjä kikherneitä

2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl kurkumaa

1 tl jeeraa

ruususuolaa ja mustapippuria

4 dl vettä

4 dl couscous-suurimoita

Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulit ja mausteet öljyssä. Pyörittele esikypsytettyjä kikherneitä hetki mausteseoksessa ja siirrä herneet sitten toiseen astiaan.

Kaada vesi kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kiehautettuun veteen couscous-suurimot ja nosta kasari pois kuumalta levyltä. Anna suurimoitten turvota noin viisi minuuttia kannen alla.

Sekoita lopuksi maustetut kikherneet kypsän couscousin sekaan.

tiistai 7. kesäkuuta 2016

KAHVI-PEKAANIPÄHKINÄKAKKU


Kesän kuumimmat helteet antavat vielä odottaa. Söin edellispäivänä mökin kuistilla viidentoista asteen lämpötilassa jääkaappikylmää salaattia ja tulin siihen tulokseen, ettei kesäruoka voi aina olla vain kevyttä ja raikasta. Etenkin, kun ottaa huomioon Suomen suvi-ilmaston omalaatuisine sääilmiöineen. Syötyäni salaatin loppuun hampaani kalisivat jo siihen malliin, että päätin siirtyä mökkiin sisäpuolelle ja lämmittää uunin. Uunissa kypseni myös nopeasti tämä ihanan täyteläinen kahvi-pekaanipähkinäkakku, joka vei jäähdytettynäkin viluni pois alta aikayksikön. 

Ohje on alun perin peräisin eräästä vegaanisesta leivontakirjasta, joka tupsahti eteeni sattumalta. Olin juuri tulossa luennolta ja lähdössä kotia kohti, kun noutaessani takkia naulakosta huomasin naulakon päälle asetetun pienen vihkosen. En tiedä, olisiko joku tuttu tunnistanut takkini ja jättänyt kirjan naulakon päälle tarkoituksella, mutta sieltä se kuitenkin päätyi mukaani. Kunhan saan vielä muutaman kiintoisalta vaikuttavan reseptin testattua, aion palauttaa kirjan takaisin kiertoon jossakin päin Turkua.



KAHVI-PEKAANIPÄHKINÄKAKKU:

Taikina:

4 dl spelttijauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

3/4 dl kookossokeria

50 g rouhittuja pekaanipähkinöitä

2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

1 3/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

2 dl kauramaitoa

1/2 dl vahvaa kahvia

Kuorrute:

65 g rouhittuja pekaanipähkinöitä

2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

100g tummaa vegaanista suklaata

 Valmista pohjataikina yhdistämällä keskenään kuivat ainekset ja märät ainekset eri astioissa. Kääntele ainekset sitten ripeästi keskenään sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan, kunnes kakun pinta on muuttunut kauniin kullankeltaiseksi. Varmista kypsyys tikulla ja anna valmiin kakun jäähtyä hetki.

Kakun kypsyessä uunissa voit valmistaa kakunpäällisen valmiiksi. Jaa pekaanipähkinät noin 50 ja 15 gramman annoksiin. Lisää 50 gramman annoksen sekaan hunaja tai vaahterasiirappi ja sekoita seos tasaiseksi. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Levitä pähkinä-hunajaseos jäähtyneen kakun päälle. Valuta lopuksi kakun koristeeksi sulatettua suklaata ja ripottele loput pähkinärouheesta suklaan päälle.

Kakku maistuu parhaalta vasta jäähdyttyään, kun kuorrute on kovettunut kakun päälle.